tisdag 10 november 2009

Smaltång

Smaltång, Fucus radicans och blåstång, Fucus vesiculosus
Bild lånad från http://www.bonusportal.org

Jag måste ju berätta om smaltång! Hur har jag kunnat tillbringa två veckor på Askö, plus två redovisningar om smaltång på presentationsteknik-kursen utan att berätta om smaltång för er!

För bara ett par år sedan trodde man att det bara fanns en tångart i Östersjön, nämligen blåstången, Fucus vesiculosus. Men man hade sett två olika varianter av den, förutom den vanliga även en mindre variant, som man trodde var stressad av den låga salthalten i Östersjön.

Men ack så fel man hade! Det visade det sig att den mindre varianten var en helt egen art! 2005 fick den på grund av sina smala grenar namnet smaltång, Fucus radicans. Den skiljer sig genetiskt från blåstången, även om det finns genetiska likheter i mellan dem. Man har inte hittat den någon annanstans än i Östersjön vilket tyder på att den är endemisk för Östersjön och även har bildats där.

Utseendemässigt kan smaltång och blåstång vara väldigt lika, men förutom att smaltången är mindre och har smalare grenar saknar den även flytblåsor och är mer busklik.

Men det som gör smaltången unik är att den, till skillnad från andra tångarter, framförallt förökar sig vegetativt. Det går till så att den släpper små adventivgrenar som sedan kan fästa i underlaget. Så mycket som 80% av beståndet består av en och samma individ, det är rätt coolt!

Att den förökar sig vegetativt gör att den klarar låg salthalt bättre än vad blåstången gör. Blåstången, som framförallt har sexuell förökning, kan inte sprida sig längre norrut än vad den redan gjort, på grund av att det där blir för låg salthalt för äggen, som sjunker till botten, och för spermierna som inte kan styra sig utan simmar runt i cirklar.

Smaltången finns lite längre norrut än vad blåstången gör, men inte lika långt söderut. Vad detta beror på forskas det en hel del på nu. Kanske blir den längre söderut utkonkurrerad av blåstången? Kanske gillar mina söta små Idotheor smaltången bättre och äter upp den? Kanske har den helt enkelt inte hunnit sprida sig mer än vad den redan gjort?

Tack till Helena som lärde mig allt om smaltång! Det är mycket mer spännande än vad man kan tro att jobba med tång!

Inga kommentarer: